over mij

Toen ik nog een klein meisje was, keek ik met grote verwondering naar de wereld om mij heen. Ik raakte geïnspireerd door alles dat ik zag, rook, hoorde en las. En het enige dat ik wilde, was om deze indrukken om te zetten in mijn eigen beelden, in tekst, in zang en in (toneel)spel. En dat kleine meisje zit gelukkig nog steeds in mij.

Ik las eens ergens de volgende twee woorden: ”feeërieke rust”. Voor mij passen deze twee woorden goed bij een aantal van mijn schilderijen.

Allerlei landschappen oefenen op mij een enorme aantrekkingskracht uit. De kleuren, de vormen. Het ontbreken van mensen. Geen overdaad aan indrukken, zoals dat in een stadslandschap het geval kan zijn. Een plek waar ik tot rust kan komen. Waar ik kan genieten en soms een intens geluksgevoel ervaar.

Verder heb ik een enorme fascinatie voor kerken, moskeeën, tempels en andere gebedshuizen en hun inrichting. De gebrandschilderde ramen. De mariabeelden. De stenen vloeren. De schilderingen aan de muren en op het plafond. Het is ook vooral de stilte die er is. De toewijding. De rust….

Vroeger en nog steeds voel ik me heel goed op een begraafplaats. Een plek waar het rustig is. Waar een bepaalde sfeer hangt die voor mij niet onprettig, maar juist prettig is. De stille graven met hun namen en hun bloemen.

Ik ben het kind in mij nooit kwijtgeraakt. Dit kan je ook terugzien in de onderwerpen, die ik kies voor mijn meer decoratieve schilderijtjes. Een lachend en spelend konijntje, een vrolijke spin en een poes met een belletje. Behalve dat het leuk is om naar te kijken en dat ik en anderen er blij van worden, is het vooral ook erg leuk om te doen. Lekker bezig zijn met allerlei materialen zoals stof, papier, papydur, veertjes en kralen.

Voor mij is kunst niet een serieuze zaak. Al is het voor mij wel van serieus belang dat ik schilder in mijn leven. Ik zou niet zonder kunnen. Maar met enige luchtigheid mag het van mij wel benaderd worden. Dat ik het fijn vind om iets te maken, om met mijn handen bezig te zijn en dat ik met het resultaat iets teweeg kan brengen bij andere mensen, dat is waar ik het voor doe.